Orthesen

Hoofd (confectie/maatwerk)

Redressiehelm  

Als door druk een deel van de schedelgroei achterblijft, vindt compensatoire groei plaats  loodrecht op deze schedel. De redressiehelm houdt de schedeldelen die te snel gegroeid zijn tegen en vertraagt zo de verdere groei van deze delen. De redressiehelm geeft ruimte aan de delen die achtergebleven zijn in de groei, zodat de schedelgroei voornamelijk hier zal plaatsvinden. De redressiehelm geeft duidelijke verbetering van de afwijking op het achterhoofd, enige verbetering van het voorhoofd en geen of weinig verbetering van de oorpositie. De helm wordt gemiddeld 4 tot 6 maanden gedragen.

Bij constatering van een afgeplatte schedel kan de consultatiebureauarts verwijzen naar de plastisch chirurg, kinderarts of revalidatiearts. Deze specialist beoordeelt aan de hand van klinisch onderzoek (echo of een röntgenfoto) of redressiehelmtherapie geïndiceerd dan wel zinvol is. Vervolgens wordt de patiënt doorverwezen naar een orthopedisch instrumentmaker, deze zal vervolgens de helm aanmeten en produceren. Voor het aanmeten worden de ouders uitgebreid voorgelicht over de behandeling, het proces en het gebruik van de redressiehelm.

Hals (confectie)

Halskraag

Een halskraag wordt gebruikt wanneer de nekwervels onvoldoende bescherming bieden aan het ruggenmerg. Zo’n situatie kan ontstaan na een ongeval waarbij een of meerdere wervels gebroken zijn of door een ziekte die de wervel(s) verzwakt. Soms wordt een halskraag ook gebruikt om pijnklachten door slijtage van de wervels te verlichten. De belangrijkste reden voor het dragen van de halskraag is het stabiliseren van de nekwervels en het ruggenmerg. Afhankelijk van uw klachten zorgt een halskraag voor de juiste ondersteuning of beperking van de hals. U kunt zich weer beter bewegen en eventuele schade blijft beperkt.

Arm (confectie)

Arm (maatwerk)

Armorthese

Bij pijnklachten aan de arm kan besloten worden een armorthese aan te laten meten. Dit gebeurt vaak na een trauma of bij correcties. Een onderarmorthese is een revalidatiehulpmiddel dat bepaalde delen van de arm kan ondersteunen of ontzien. Een goede onderarmorthese kan de arm in de juiste stand houden of voorkomen dat gewrichten, in bijvoorbeeld de elleboog, overstrekt raken.

Polsorthese met of zonder duim

Als u last hebt van pijnklachten aan uw pols, kunt u zeer belemmerd worden in het dagelijks leven. Een polsorthese kan dan uitkomst bieden. Een dergelijke polsorthese kan uw pols namelijk ondersteunen of juist ontzien, waardoor u met minder pijn beweegt. Deze polsorthese is met name geschikt voor reumatische aandoeningen. Ook in afwachting van een operatie kan een polsorthese een hulpmiddel zijn om de wachttijd aangenamer te overbruggen.

Vingerorthese of Duimorthese

De vinger of duimorthese ondersteunt het gewricht als deze instabiel is geworden. Slijtage of instabiliteit van vinger- of duimgewrichten krijgen met een vinger- of duimorthese steun en rust, die nodig is om pijnklachten te verminderen en verstuiking van de vinger of duim te voorkomen.

Wervel (confectie)

Wervel (maatwerk)

Wervelorthese / Romporthese

Het korset stimuleert het lichaam om tijdens het zitten, staan en lopen een gestrekte of rechtopstaande positie te houden. Het korset is flexibel en helpt u eraan herinneren niet te buigen. Op deze manier traint u uw rugspieren die op hun beurt ervoor zorgen dat u een gestrekte wervelkolom houdt. Bij een gestrekte wervelkolom is er geen druk of belasting op de voorzijde van de wervels. Dit is van belang om de breuk te laten genezen. Deze houding noemen we “onbelast”. Als u gaat buigen, wordt de breuk belast. Dit vergroot de kans dat de breuk gaat inzakken. Het korset helpt dit te voorkomen.

Onder korsetten wordt apparatuur verstaan ter ondersteuning van de romp. Korsetten kunnen uit stof, kunststof, leer of metaal worden gemaakt. Korsetten omvatten zowel orthopedische maatkorsetten en halffabrikaten als orthopedische confectiekorsetten. Een korset wordt onder andere ingezet indien er sprake is van wervelfracturen na een trauma of bij postoperatieve behandeling van de wervelkolom, tevens bij osteoporose. Korsetten worden opgemeten naar aanleiding van een verwijzing van de specialist.

Heup (confectie)

Heuporthese

Bij klachten aan de heup door bijvoorbeeld een heupdysplasie of na een heupoperatie kan een heuporthese uitkomst bieden. Een heuporthese ondersteund, stabiliseert of fixeert de beweging van het heupgewricht. Wij voeren een breed assortiment in heuportheses. Wij leveren zowel confectie als maatwerk heuportheses.

Heupabductie orthese

Deze heupbrace houdt het heupgewricht op zijn plek. Een heuporthese is een uitwendig gedragen hulpmiddel ter correctie van standsafwijkingen of abnormale beweeglijkheid van gewrichten. Bij klachten aan de heup door bijvoorbeeld na een heupoperatie kan een heuporthese uitkomst bieden. Een heuporthese ondersteund, stabiliseerd of fixeert de beweging van het heupgewricht. De heuporthese is een unieke beschermende postoperatieve orthese waarvan is aangetoond dat hij optimale bescherming biedt tegen luxatie bij patiënten met primaire orthoplastie, heuprevisies, recidiverende luxaties, inoperabele heupafwijkingen of bij preventief gebruik tijdens de dagelijkse activiteiten. De heuporthese voorkomt heupluxatie door de dynamische toepassing van abductiekracht op de aangetaste zijde en door beperking van flexie en extensie, de bewegingen die een luxatie kunnen veroorzaken.

Knie (confectie)

Knieorthese

Een knie orthese kan een uitkomst zijn bij de behandeling van standafwijkingen, spierzwakte of ter ondersteuning van gewrichten in het been. Sommige knie orthesen worden alleen ’s nachts gedragen, anderen zijn altijd nodig. Daarom is het belangrijk dat de knie orthese goed aansluit bij uw lichaam. Orthopedie Techniek Noord Nederland ondersteunt u tijdens het gehele proces, van aanmeten tot levering en nazorg. Zodat u weer snel optimaal kunt functioneren.

Voelt uw knie instabiel, gezwollen of pijnlijk is, kan een kniebandage helpen. Zij ondersteunt het gewricht, werkt pijnverlichtend en stimuleert een snellere mobilisatie. De ondersteuning van het kniegewricht tijdens het dragen van bandage wordt verder verbeterd en de pijnverlichtende werking verhoogd. Een andere kniebandage  is ideaal voor gebruik tijdens het sporten, aangezien vooral sporters last hebben van pijn in de knie, met name rond de knieschijf, ten gevolge van het verdraaien en het stoten van de knie. De bandage versnelt het herstel, beschermt tegen overbelasting en blessures die daarvan het gevolg zijn en maakt het mogelijk de training sneller weer op te pakken.

Enkel (confectie)

Enkel (maatwerk)

Enkel voetorthese        

Een enkel voet orthese kan een uitkomst zijn bij de behandeling van standsafwijkingen, spierzwakte of ter ondersteuning van gewrichten in het been. Sommige enkel voet orthesen worden alleen ‘s nachts gedragen, andere zijn altijd nodig. Daarom is het belangrijk dat de orthese goed aansluit bij uw lichaam. OTNN ondersteunt u tijdens het gehele proces, van aanmeten tot levering en nazorg. Zodat u weer snel optimaal kunt functioneren.

Voet (confectie/maatwerk)

Orthopedische steunzool op maat – Voetorthese

Orthopedie Techniek Noord Nederland (OTNN) verzorgt orthopedische steunzolen voor jong en oud en beschikt daarvoor over een geavanceerd en uniek meetsysteem. Met behulp van een speciaal computerprogramma worden de voeten uiterst precies gemeten en wordt elke afwijking in kaart gebracht. Orthopedische steunzolen speciaal voor oudere diabetespatiënten met neuropathie is de meetmethode van OTNN een uitkomst. Omdat bij mensen met diabetes het gevoel in de voeten minder is, bestaat er het risico van een onjuiste afwikkeling van de voet. Gevolg: rug-,heup-,knie-,onderbeen en voetklachten. Een juiste diagnose van de voetproblemen met aanvullend goed passende orthopedische steunzolen en schoenen doen de klachten verminderen of verdwijnen.

Om uit te zoeken waar u last van heeft, proberen onze medewerkers te analyseren onder welke omstandigheden u bepaalde klachten heeft. Bij het onderzoek wordt gekeken naar de stand van de voeten, kniën en die van het gehele lichaam. Orthopedie Techniek Noord Nederland beschikt over het hoogwaardige kwaliteitsmerk van de Stichting Erkenningsregeling Leveranciers Medische Hulpmiddelen (SEMH). Een vereiste door Nederlandse zorgverzekeraars om in aanmerking te komen voor vergoedingen van orthopedische steunzolen. Tevens zijn wij aangesloten bij nvos/orthobanda.